Dany jest ciąg o wzorze ogólnym a_n = U{ 1 + 2 + 3 + ... + (2n + 1) }{ n + 2 } -
Adam: | | 1 + 3 + 5 + ... + (2n + 1) | |
Dany jest ciąg o wzorze ogólnym an = |
| −n . Oblicz |
| | n + 2 | |
pięćdziesiąty wyraz tego ciągu.
7 mar 15:52
kyrtap: jaki masz pomysł? wiesz co znaczy niewiadoma n we wzorze ciągu?
7 mar 15:56
J:
n to indeks, a nie niewiadoma
7 mar 15:57
kyrtap: możliwe
7 mar 15:58
Marcin: W liczniku masz sumę ciągu arytmetycznego.
7 mar 16:00
J:
ma tylko podstawić: n = 50
7 mar 16:00
kyrtap: słuchaj człowieka wyżej, dobrze gada
7 mar 16:01
J:
no i faktycznie ... policzć sumę
7 mar 16:01
Adam: | | 1 + (2*50 + 1) | |
Obliczam sumę ciągu arytmetycznego (licznik) S50= |
| * 50 = 2550 |
| | 2 | |
| | 2550 | |
I podstawiam do wzoru ogólnego: |
| − 50 = liczba ujemna i zły wynik. Naprowadźcie |
| | 52 | |
mnie, proszę.
7 mar 16:20
prosta: w liczniku nie mamy sumy 50−ciu składników ...trzeba poprawić obliczenia
7 mar 16:23
prosta: ostatni składnik: 50, pierwszy 1, różnica 2, ilość składników:x
1+2(x−1)=101
2(x−1)=100
x−1=50
x=51
7 mar 16:27
prosta: S51=...
7 mar 16:28
prosta: ups: ostatni składnik: 101 i tak liczyłam
7 mar 16:29
Adam: Ok, teraz się wszystko zgadza, dziękuję.
7 mar 16:31