matematykaszkolna.pl
logika zadanie:
7 mar 15:20
J: trudne emotka
7 mar 15:24
zadanie: "Z warunku p wynika warunek q". "Warunek q wynika z warunku p". Czy te zdania oznaczaja to samo?
7 mar 15:26
J: nie ...
7 mar 15:28
zadanie: dlaczego?
7 mar 15:36
J: implikacja to wynikanie tylko w jedną stronę p ⇒ q ≠ q ⇒ p a jeśli : p ⇒ q i q ⇒ p to jest to równoważnośc: p ⇔ q
7 mar 15:42
J: p: x jest psem q: x ma cztery łapy p ⇒ q , ale nie odwrotnie emotka
7 mar 15:44
zadanie: ale tak: Mamy implikacje p⇒q. Moge ja przeczytac nastepujaco: "z warunku p wynika warunek q" prawda?
7 mar 15:47
pigor: ..., nie ma w logice (ale i ... w życiu) "zdania oznaczają to samo" − pojęcie względne, a co do meritum, to: w pierwszym : zdanie q jest warunkiem koniecznym dla zdania p, a w drugim odwrotnie : zdanie p jest warunkiem koniecznym dla zdania q, −−−−−−−−−−−−−−−−− ale zdania p i q mogą być równoważne, co zapisujemy : (p ⇔ q) ⇔ (p ⇒ q ∧ q ⇒ p) i tyle , ...emotka
7 mar 15:51
J: tak, to jest implikacja ( ze zdania p wynika zdanie q )
7 mar 15:52
pigor: ..., emotka mówimy wtedy, że p i q są warunkiem koniecznym i wystarczającym .:
7 mar 15:53
pigor: ..., no i w 1−szym q jest koniecznym, ale nie wystarczającym i w drugim ... analogicznie , czyli ... itp. itd :
7 mar 15:55
zadanie: Chodzi mi po prostu o odczytanie implikacji. Mamy implikacje p⇒q. Moge ja przeczytac nastepujaco: "z warunku p wynika warunek q" I teraz mam takie pytania: Co wynika z warunku p? Odp. Z warunku p wynika warunek q. Z czego wynika warunek q? Odp. Warunek q wynika z warunku p. Ostatecznie implikacje p⇒q moge odczytac : "z warunku p wynika warunek q" albo inaczej "warunek q wynika z warunku p" Czy odpowiedzi na te pytania sa poprawne? I czy odczytanie implikacji p⇒q tymi dwoma zdaniami tez jest poprawne?
7 mar 16:23
zadanie: ?
7 mar 17:03
zadanie: ?
7 mar 23:52