dany jest ciąg geometryczny..
Halszka: Dany jest ciąg geometryczny: 2x1 , 2x2 , 2x3 , ... Znajdź jego piąty wyraz, jeśli
wiadomo, że x1 + x2 + x3 + ... + x10 = −205 oraz x1 + x2 + x3 + ... + x20 = −910 .
7 mar 15:10
Halszka: Ktokolwiek?

bo nawet nie wiem, jak ugryźć to zadanie :
7 mar 15:32
Godzio:
Liczby nie są za ładne, więc analizuj dokładnie czy nie zrobiłem gdzieś błędu rachunkowego

Ponieważ ciąg jest geometryczny to
(2
x2)
2 = 2
x1 * 2
x3 ⇔ 2
2x2 = 2
x1 + x2 ⇔ 2x
2 = x
1 + x
2
A to oznacza, że ciąg x
n jest arytmetyczny.
x
1 + ... + x
10 = −205
x
1 + x
1 + r + ... + x
1 + 9r = −205
10x
1 + 45r = −205 /:5
2x
1 + 9r = −41
x
1 + ... + x
20 = −910
20x
1 + 210r = −910 /:10
2x
1 + 21r = −91 odejmijmy równania od siebie
−12r = 50
| 50 | | 25 | | 25 | |
r = − |
| = − |
| ⇒ 2x1 + 9 * (− |
| ) = −41 ⇒ |
| −12 | | 6 | | 6 | |
| 7 | | 25 | | −21 | | 200 | | 221 | |
x5 = − |
| + 4 * (− |
| ) = |
| − |
| = − |
| |
| 4 | | 6 | | 12 | | 12 | | 12 | |
a
5 = 2
−221/12
a
5 = 2
x5 = 2
−221/21
7 mar 16:53
Olikk: Szacun

dzięki!

ps. tak, faktycznie pomyliłeś się: zamiast 2x
1 + 21r = −91 powinno być 2x
1 + 19r = −91
więc potem się wszystko zmienia, ale i tak szacun
7 mar 17:21