Obliczanie prędkości
Davies.: Samochód przejechał 2/3 trasy liczącej 360 km ze stałą prędkością v, a pozostały odcinek trasy
przebył z prędkością o 30 km/h większą. Ile czasu jechał z prędkością v, jeśli pokonanie
całej trasy zajęło mu 5h 20min. ?
7 mar 14:54
Dobra rada: fizyka.pisz.pl
wiesz jaki jest wzór na prędkość ?
7 mar 16:41
Davies.: Wiem, piszę tutaj bo akurat to zadanie mam na matmie
7 mar 16:48
Dobra rada: no to zmienię pytanie: umiesz obliczać ułamki?
i zamieniać minuty w godziny
7 mar 17:12
Dobra rada: oraz rozwiązywać układy r−ń
7 mar 17:16
Davies.: Miałem problem ułożeniem odpowiedniego układu, dzięki.
7 mar 17:23
pigor: ..., s=vt , to
| | 240 | |
t1= s1 : v = 23*360 : v = |
| =? − szukanyczas , |
| | v | |
a z warunków zadania :
| | 20 | | 240 | | 120 | | 1 | |
t1+t2= 5 |
| ⇒ |
| + |
| = 5 |
| / : 8 ⇒ |
| | 60 | | v | | v+30 | | 3 | |
| | 30 | | 15 | | 2 | |
⇒ |
| + |
| = |
| / * 3v(v+30) ⇒ 90(v+30)+45v= 2v(v+30) ⇒ |
| | v | | v+30 | | 3 | |
⇒ 90v+2700+45v= 2v
2+60v ⇒
2v2−75v−2700= 0 ,
Δ
v= 75
2+8*2700= 75
2+36*75= 75*111 ⇒ 5
√333 brzydka Δ,
może ktoś mnie sprawdzi

. ...
7 mar 17:57
prosta: ja napiszę układ:
| | 16 | |
t1v=240 i ( |
| −t1)(v+30)=120 |
| | 3 | |
| | 240 | | 16 | | 240 | |
t1= |
| ⇒ ( |
| − |
| )(v+30)=120 |
| | v | | 3 | | v | |
. . .
2v
2−75v−2700=0
√Δ=165
7 mar 18:10
pigor: ..., o kurde, liczyłem i ... no tak Δ= 75*75+8*36*75=
= (288+75)*75= 363*3*25= 1089*25, to
√Δ= 33*5= 165..

.
7 mar 18:48
Dobra rada: oj nie tak kochani, nie tak

240 = vt
1
120 = vt
2 + 30 t
2
3(t
1 + t
2) = 16
| | 240 | |
szukamy właściwie tylko t1 więc z pierwszego r−nia wyznaczamy: v = |
| |
| | t1 | |
| | 16−3t1 | |
a z trzeciego: t2 = |
| |
| | 3 | |
i podstawiamy do drugiego: 3t
12 +20t
1 − 128 = 0,
√Δ = 44
Odp. t
1 = 4 h
8 mar 11:27
prosta: z naszych obliczeń: v=60km/h ⇒ t1=4h co jest nie tak ?
8 mar 11:33
pigor: .., no właśnie

, a wystarczy przeczytać np. moje rozwiązanie,
pasujące do działu funkcje wymierne , lub kolegi ze...

zrozumieniem .
8 mar 11:44
Dobra rada: a kto tutaj co czyta...w dodatku ze zrozumieniem

P
każdy tkwi w największym samozachwycie na swoimi wypocinami...ja również

miłej niedzieli z dala od kobiet
8 mar 11:50
prosta: oba rozwiązania pasują do działu : funkcje wymierne....czasami łatwiej policzyć najpierw v, a
potem t.....
niekoniecznie trzeba budować równanie wymierne z niewiadomą t
( trudniejsze w rozwiązaniu dla przeciętnego maturzysty...)
..ech..idę świętować 8 marca
8 mar 11:54
Dziadek Mróz:

s = 360 km
| | 1 | |
t = t1 + t2 = 5h 20m = 5 |
| h |
| | 3 | |
s
1, s
2, t
1, t
2, v
1, v
2 ≥ 0
| ⎧ | v1 = s1/51/3 − t2 | |
| ⎩ | v1 + 30 = s2/t2 |
|
| ⎧ | v1 = 240 * 3/16 − 3t2 | |
| ⎩ | v1 + 30 = 120/t2 |
|
| ⎧ | v1 = 720/16 − 3t2 | |
| ⎩ | v1 + 30 = 120/t2 |
|
| 720 | | 120 | |
| + 30 = |
| |
| 16 − 3t2 | | t2 | |
| 720 | | 120 | |
| − |
| = −30 |
| 16 − 3t2 | | t2 | |
| 720t2 − 120(16 − 3t2) | |
| = −30 |
| t2(16 − 3t2) | |
720t
2 − 120(16 − 3t
2) = −30t
2(16 − 3t
2)
24t
2 − 4(16 − 3t
2) = −t
2(16 − 3t
2)
24t
2 − 64 + 12t
2 = −16t
2 + 3t
22
−3t
22 + 52t
2 − 64 = 0
3t
22 − 52t
2 + 64 = 0
Δ
t2 = 2704 − 768 = 1936
| | 52 ± 44 | | 2(13 ± 11) | | 2 | |
t21/2 = |
| = |
| = |
| (13 ± 11) |
| | 6 | | 3 | | 3 | |
| | 2 | | 2 | |
t21 = |
| (13 + 11) = |
| * 24 = 16 |
| | 3 | | 3 | |
| | 2 | | 4 | |
t22 = |
| (13 − 11) = |
| |
| | 3 | | 3 | |
| | 720 | | 720 | |
v11 = |
| = |
| < 0 sprzeczność |
| | 16 − 3t21 | | 16 − 3*16 | |
| | 720 | | 720 | | 720 | | 720 | |
v12 = |
| = |
| = |
| = |
| = 60 |
| | 16 − 3t22 | | | | 16 − 4 | | 12 | |
| | 4 | | 1 | |
t2 = |
| = 1 |
| = 1h 20m |
| | 3 | | 3 | |
8 mar 12:20
pigor: ..., no to jesteśmy kwita i przyznaję , że
Dobra rada,
bezpośredniego obliczenia czasu to bardzo dobra ...
porada,
a dzięki temu zainteresowani mają w czym wybierać...
8 mar 12:36