parametr
mikejjla: I kolejne zadanko

. Zamęczę was na śmierć, ale żaden ze mnie geniusz matematyczny

. Dla
jakich wartości parateru m równanie −x
2+3x+|x−4| = m ma jedno rozwiązanie?
Zrobiłam to tak:
|x−4|=m+x
2−3x
x−4=−m−x
2+3x ∨ x−4=m+x
2−3x
(...) (...)
m=5 m=0
A w odpowiedziach jest tylko m=5, mógłby ktoś mi pomóc to zrobić?
7 mar 14:51
pigor: ..., nieźle sobie to...,

, ale nie zrobiła(e)ś założenia , że to
równanie |x−4|=m+x
2−3x musi mieć sens, a ma − z definicji wartości
bezwzględnej ⇔
m+x2−3x ≥ 0 dla każdego x∊R ⇔ ⇔
a>0 i Δ<0 ⇔
⇔ a=1>0 i 9−4m< 0 ⇒ 4m >9 ⇔
m>2,25, a więc m=0

...
7 mar 15:35
prosta: jakoś taki zapis, gdy po prawej występuje niewiadoma nie przekonuje mnie
7 mar 15:39
prosta: mam na myśli rozwiązanie z 14.51
7 mar 15:45
kyrtap: przy takich zadaniach lepiej to z wykresu odczytać
7 mar 15:51
mikejjla: z wykresu, w sensie, że robić przedziały x∊(−
∞,4) ∨ x∊<4,
∞)?
Pigor, dziękuję za wyjaśnienie, juz rozumiem, co źle zrobiłam, a raczej przeoczyłam
7 mar 16:25
pigor: ..., dlatego napisałem nieźle sobie to ... wykombinowała(e)ś,
a i tak, jest to równanie równoważne danemu, wie co szukać, więc
pociągnąłem myśl dalej, dlaczego by nie, co dało efekt, ...
sądzę też, że jak ktoś chce, to może pobawić się inaczej ..
7 mar 17:14
mikejjla: hehehe, no ja zawsze muszę sobie utrudniać życie

. Jeszcze takie pytanko mam, jeżeli mam w
zadaniu z wartością bezwzględną podane, że mam rozwiązać nierówność w zbiorze liczb dodatnich,
to wystarczy, że rozwiążę normalnie tę nierówność, a potem w odpowiedzi podam przedział tylko
z liczbami dodatnimi(należącymi do rozwiązania tej nierówności)?
7 mar 19:59
pigor: ..., być może, ale głowy nie dam sobie uciąć, jak nie widzę
oryginalnej treści zadania z której wyczytałbym może coś ...
7 mar 20:06
mikejjla: Treść jest identyczna jak napisałam: Rozwiąż nierówność w zbiorze liczb dodatnich:
√x2−4x+4−x2+2x<0. Rozwiązałam i wynik wyszedł x∊(−∞;−1)∪(2;∞), a w odpowiedziach wynik to:
x>2
7 mar 20:20
Braun:
√x2−4x+4−x2+2x<9
|x−2|−x2+2x<0
1. x∊(−∞,2)
−x+2−x2+2x<0
2 x∊[2,∞)
x−2−x2+2x<0
Rozwiąż i masz odpowiedź.
7 mar 20:28
mikejjla: No tak, tak, tylko ta treść zadania jest trochę myląca, ale raczej już wiem o co im chodzi

.
7 mar 20:35
Braun:
Myląca ? W którym miejscu ?. Rozwiąż nierówność to jest mylące

?
7 mar 20:36
mikejjla: nieważne..., w każdym razie dzięki za pomoc
7 mar 20:46
Jacek: W zbiorze liczb dodatnich jest mylące? Może trochę sugerować, że wartości po lewej stronie
nierówności, a nie dziedzina x, mają być dodatnie i jednocześnie spełniać warunek <9.
7 mar 21:21
pigor: ..., Rozwiąż nierówność
√x2−4x+4−x
2+2x< 0
w zbiorze liczb dodatnich.
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
widzę to np. tak :
√x2−4x+4−x2+2x< 0 i
x∊R+ ⇒
√(x−2)2 −x
2+2x< 0 i
x >0 ⇔
⇔ |x−2|−x
2+2x< 0 i (
0< x< 2 v x ≥2) ⇒
(*)
0< x< 2 i −(x−2)−x(x−2)< 0 ⇒ −(x−2)(x+1)< 0 ⇒ x<−1 v x>2 , stąd
i z (*)
x∊∅ v
(**)
x ≥2 i x−2−x(x−2)< 0 ⇒ −(x−2)(x−1)< 0) ⇒
⇔ x<1 v x>2, stąd i z (**)
x>2 . ...
8 mar 01:25
mikejjla: dzięki pigor, o to właśnie mi chodziło

W najbliższym czasie pewnie będę dodawać dużo zadań, wiec jak coś to zapraszam
8 mar 10:48