Bardzo trudny układ równań
Khorinis: Witam
Mam duży problem z układem czterech równań.
2y = x
4z = 2y + 10
1x − 1y = 1f
1x+10 − 1z = 1f
Należy znaleźć f i x.
Niestety nic mądrego nie wychodzi mi, gdy go rozwiązuję. Ale pewnie robię jakiś błąd no bo 4
równania w jednym układzie to już level hard. Pomoże mi ktoś ?
7 mar 14:33
Metis: x,y,f,z − 4 niewiadome
4 równania , wszystko powinno wyjść.
Pokaż rachunki....
7 mar 14:40
Khorinis: Robię i robię i mi wyszło coś takiego :
2y3 + 5y2 − 25y = 0
Jak to rozwiązać ? Może wyjdzie dobrze ?
7 mar 14:41
J:
porównaj trzecie z czwartym i wyruguj z potem np. x lub y
7 mar 14:43
Khorinis: Da się ten wielomian stopnia 3 rozłożyć na jakieś czynniki ? Czytałem, że jak c i d są
wielokrotnościami a lub b to się da. A 25 i 0 są wielokrotnościami 2 i 5. Właściwie 0 to jest
wielokrotnością wszystkiego.
7 mar 14:55
ICSP: Wyciągnij y przed nawias. Resztę pierwiastków doliczysz z delty.
7 mar 14:56
Khorinis: Zrobiłem − wyniki wyszły dobre ale y powinno być ujemne bo jest to odległość obrazu od
zwierciadła
wypukłego.
7 mar 15:29
Dobra rada: bo to jest obraz pozorny !
7 mar 16:39
Khorinis: No właśnie− skoro to obraz pozorny no to powinien wyjść mi wynik z minusem, a
mi wyszedł z plusem. Z minusem wyszła mi tylko ogniskowa
8 mar 12:05
luki98: x=2y
1
1f=
12y1 −
22y1 = −
12y1 = −
1x
1f=
1x+10 −
4x+10 = −
3x+10
−
1x=−
3x+10 ⇒ x=5 − odlegosc przedmiotu od zwierciadla w pierwszym przypadku
x+10=5+10=15 − odlegosc przedmiotu od zwierciadla w drugim przypadku
1f=−
15 ⇒ f=−5 − ogniskowa zwierciadla
y
1=
52=2,5 y
2=
154=3,75
y
2−y
1=1,25 − odległosc miedzy obrazami
19 gru 22:40
eSZKERE:

αβ
18 maj 20:33