Pochodna
Klaudia: Oblicz pochodną ∫1/(x2+x+1)2
7 mar 14:03
J:
pochodną, czy całkę ?
7 mar 14:04
Hajtowy:
| | 1 | |
∫ |
| − tak to wygląda?  Czy bez całki na początku? |
| | (x2+x+1)2 | |
7 mar 14:04
Klaudia: Całkę
7 mar 14:08
Hajtowy: No to
J Ci pomoże
7 mar 14:10
J:
| | Ax + B | | Cx + D | |
rozkład na ułamki proste: |
| + |
| |
| | x2+x+1 | | (x2 +x +1)2 | |
7 mar 14:12
Klaudia: Próbowałam. A i B się zeruje i zostaje ta sama całka co na początku.
7 mar 14:13
J:
a co z C i D ?
7 mar 14:14
ICSP: Zacznij od policzenia całki pomocniczej :
7 mar 14:14
Klaudia: A jak obliczyć tą pomocniczą?
7 mar 14:17
ICSP: Może zmienię x na t :
| | 1 | | t2 + 1 | | t2 | |
∫ |
| dt = ∫ |
| dt − ∫ |
| dt |
| | (t2 + 1)2 | | (t2 + 1)2 | | (t2 + 1) | |
Drugą całkujesz przez części:
7 mar 14:20
Klaudia: A przełóż mi to na moją całkę
7 mar 14:29
ICSP: | | 1 | | 3 | |
x2 + x + 1 = (x + |
| )2 + |
| |
| | 2 | | 4 | |
| | √3 | | 1 | |
Stosując podstawienie |
| t = (x + |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
możesz sprowadzić swoją całkę do całki podanej wyżej.
7 mar 14:44
Klaudia: Dzięki
7 mar 15:54