awds
mikejjla: Rozwiaż równanie: √2x+12=√x+√13 + √x−√13
7 mar 13:58
Hajtowy:
Pomyśl co tu można zrobić by się pierwiastków pozbyć.
Odp x=7
7 mar 14:03
mikejjla: Dobra, już zrobiłam, nie musicie sie męczyć
7 mar 14:03
mikejjla: A swoją drogą mam takie pytanie: ze wzoru wynika, że √a2=|a|, dlaczego więc, podnosząc np.
√2x+12 do kwadratu, nie zapisujemy tego w wartości bezwzględnej?
7 mar 14:08
Ktosiek: Bo robisz to w ten sposób
(√2x+12)2, a nie √(2x+12)2
7 mar 14:47
mikejjla: rzeczywiście, nie zauważyłam, dzięki !
7 mar 15:30