planimetria
Karoo: oblicz obwód trójkata abc, w ktorym ab = 4, ac = 6 a kat cab = 120
moglby to ktos przeliczyc prosze? bo ja zrobiłam z tw. cosinusów i wyszedl mi zly wynik...
nie wiem czy to moj blad czy w odpowiedziach
7 mar 13:48
J:
pokaż te obliczenia
7 mar 14:03
Karoo: 62 = x2 + 42 − 8xcos120*
36 = x2 +16 + 8xcos120*
cos120*= cos (180*−60*)= −cos60* = −1/2
36=x2+16+4x
x2−4x−20=0
delta = 16+80=96
x1=−2−2 √6 x1= −2+2 √6
x1 nie nalezy do dziedziny, bo jest <0
Obwód = 6+4−2+2√6 = 10−2√6
gdzie tu jest bład?
powinno wyjść a) 10 + 2√7, b) 10+2√13 c) 10=2√17 d) 10 + 2√19
8 mar 02:01
5-latek:

Najpiew zrobic rysunek (oczywiscie pogladowy
| | 1 | |
cos120=cos(90+30)=−sis30=− |
| |
| | 2 | |
lub takze to co napisalas
Twierdzenie cosinusow
Ztego masz wyliczyc bok c (
Ty zle korzystasz z tego twierdzenia
8 mar 07:58
Janek191::
c = 2√19
8 mar 09:08
5-latek: Witam

czy to ten
janek191 tylko dopdal sobie do nicku ::
8 mar 09:10
Janek191::
Tak
8 mar 09:55
5-latek:
8 mar 10:00
Karoo: Ok, dziekuję. źle podpisałam litery na rysunku.
8 mar 22:52