napisz wzróf funkcji kwadratowej f i oblisz jej x1 i x2 gdy:
camte: napisz wzróf funkcji kwadratowej f i oblisz jej x1 i x2 gdy:
f(4)=1 i najmn wartosc jest równa −54 gdy x=52
napisalam sobie
1=16a2 +4b+c
p=−54
Co mam dalej zrobic?
próbowalam ukladem f(52)=−54 i f(4)=1 ale nic mi to nie dalo
7 mar 13:42
J:
y = ax
2 + bx + c
f(1) = 4
układ trzech równań, o trech niewiadonych: a, b, c
7 mar 13:44
camte: 1=16a2 +4b+c
−54=52a2 +52b+c
a trzecie rownanie?
7 mar 13:49
7 mar 13:52
J:
poza tym ..źle podstawiasz ..
f(1) = 4 ⇔ a*(1)2 + b*1 + c = 4 ⇔ a + b + c= 4
7 mar 13:54
camte: ale mam f(4)=1 czyli za x podstawiam 4 chyba?
7 mar 14:17
J:
f(1) = 4 oznacza, że za x podstawiamy : x = 1
7 mar 14:19
ICSP: Skorzystaj z postaci kanonicznej.
Wykorzystując warunek f(4) = 1 wyliczasz a.
7 mar 14:24