7 mar 13:16
J:
1) powymnażaj lewą stronę, uporządkuj , potem porównaj współczynniki przy iksach
7 mar 13:25
Hajtowy:
Zadanie 3
Postać iloczynowa wielomianu
W(x) = x4 + ax3 + bx2 + 20x − 12:
x1 = 2, x2 = 2, x3 = p, x4 = q
W(x) = (x − 2)2 * (x − p) * (x − q) = (x2 − 4x + 4)*(x2 − px − qx + pq) =
= x4 − px3 − qx3 + pqx2 − 4x3 + 4px2 + 4qx2 − 4pqx + 4x2 − 4px − 4qx + 4pq =
= x4 + (−p − q − 4)x3 + (pq + 4p + 4q + 4)x2 + (−4pq − 4p − 4q)x + 4pq.
−12 = 4pq ⇒ pq = −3
20 = −4pq − 4p − 4q ⇒ pq + p + q = −5 ⇒ −3 + p + q = −5 ⇒ q = −p − 2
p(−p − 2) = −3 ⇒ p2 + 2p − 3 = 0 ⇒ (p + 3)(p − 1) = 0
p = −3 i q = 1 LUB p = 1 i q = −3
a = −p − q − 4 ⇒ a = −2
b = pq + 4p + 4q + 4 ⇒ b = −7
Ta metoda ma tę zaletę, że od razu wyznaczamy wartości parametrów oraz pozostałe
miejsca zerowe i otrzymujemy:
W(x) = x4 − 2x3 − 7x2 + 20x − 12 oraz W(x) = (x − 2)2(x + 3)(x − 1)
7 mar 14:00
Jim: Hajtowy tylko że ja mam −4 a nie −12
7 mar 15:11
Hajtowy: Nie widze teraz tego bo link nie działa... Być może... teraz tego już nie stwierdzę, ale masz
schemat rozwiązania więc rozwiąż swoje teraz z −4
7 mar 15:35
prosta: 4.
W(1)=2
będzie równanie z niewiadomą k do rozwiązania
7 mar 15:49