Równanie wymierne z wartością bezwzględną.
xcc: Witam! Mam pewien problem z równaniem wymiernym z wartością bezwzględna i szukam chociaż
wskazówki jak się za to zabrać

(|x
2−x|+1)/(|x+1|−x
2)=1
7 mar 12:21
Tadeusz:
na 99% było to w tym tygodniu
1) Założenia dla D
2) Przedziały
7 mar 12:26
xcc: |x+1|−x2≠0
1. x∊(−∞;−1)
−x−1−x2≠0
Δ<0
x∊(−∞;−1)
2. x∊<−1;∞)
−x2+x+1≠0
x≠(1+√5)/2∧x≠(−√5+1)/2
ale teraz mam problem co z tymi przedziałami?
7 mar 12:35
J:
Rozpatrujesz przedziały, gdzie : I x3 − xI ≥ 0 oraz Ix2−xI < 0
Ix+1I ≥ 0 oraz Ix+1I < 0
7 mar 12:38
Tadeusz:
x(x−1) ... to chyba jasne gdzie toto jest ujemne a gdzie dodatnie −
7 mar 12:42
xcc: Ok, chyba już rozumiem

, za chwilę napiszę jak rozwiązałem i się upewnię czy dobrze
7 mar 12:44
xcc: 1. x∊(−
∞;−1)
(x
2−x+1)/(−x
2−x−1)=1
x
2−x+1=−x
2−x−1
2x
2+2=0
sprzeczność
x∊∅
2. x∊<−1;0)∪(1;+
∞)
(x
2−x+1)/(−x
2+x+1)=1
x
2−x+1=−x
2+x+1
2x(x−1)=0
x=0∉D⋁x=1∉D
3. x∊<0;1>
(−x
2+x+1)/(−x
2+x+1)=1
1=1
x∊<0;1>
1.∪2.∪3.=x∊<0;1>
Chyba dobrze rozwiązane

jednak nie było takie trudne jak na początku myślałem, dziękuję za
pomoc!
7 mar 13:01