rozwiąż równanie wielomianowe z parametrem i wartością bezwzględna
asia1409: W(x)= 2x3 − 5x2 − wartość bezwzględna z m−3 * x+1 przy dzieleniu przez dwumian x+1 daje
reszte −2. Wyznacz m
7 mar 12:12
Tadeusz:
W(x)=x3−5x2−|m−3|x+1
W(−1)=−2
2=−1−5−|m−3|+1 itd −:
7 mar 12:19
asia1409: a moge prosić o pomoc z tą wartością bezwzględną?
7 mar 12:26
Tadeusz:
chyba żartujesz −
7 mar 12:30
asia1409: dzięki za motywacje do zrobienia tego zadania samodzielnie xD
7 mar 12:32
Tadeusz:
"zjadłem" 2 przy x3 i znaki
Zatem:
W(−1)=−2
−2=−2−5+|m−3|+1
|m+3|=4
7 mar 12:35
Tadeusz:
teraz możesz interpretacją geometryczną −
7 mar 12:36
asia1409: ok, a moge wiedzieć czemu po wartości bezwzględnej jest 1? no i czemu przed nie ma minusa xD
7 mar 12:39