Oblicz parametr funkcji
Avala66: | | k − 2 | |
Dla jakich wartości parametru k równanie |
| =1 − x ma dwa różne rozwiązania |
| | x + 3 | |
7 mar 11:55
Tadeusz:
x≠−3
x−x2+3−3x=k−2 ⇒ x2+2x−5+k=0 itd
7 mar 12:08
Avala66: No dobra mam równanie kwadratowe i niewiadomą k, liczyć x1 x2 czy co?
7 mar 12:12
Tadeusz:
kiedy ma dwa różne rozwiązania

?
7 mar 12:17
Avala66: No gdy Δ > 0.
7 mar 12:20
Tadeusz:
no i licz−
7 mar 12:22
Avala66: Δ = √24 = 2√6
a1 = −1 − √6
a2 = −1 + √6
Sprawdź czy dobrze, ale nadal nie wiem co z tym k.
7 mar 12:31
Avala66: sorka powinno być
x1
x2
7 mar 12:33