matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Rozkład
Klaudia:
Jak rozłożyć x
4
+1 na iloczyny
7 mar 11:22
Lukas:
(x
2
+1)
2
−(
√
2
x)
2
=(x
2
−
√
2
x+1)(x
2
+
√
2
x+1)
7 mar 11:27
Klaudia:
Dziękuję
7 mar 11:29
pigor:
..., a po kolei dla mniej ...np. tak : x
4
+1= x
4
+2x+1−2x= (x+1)
2
−(
√
2
x)
2
= ...
7 mar 11:41