Ciągłość funkcji
fosl: Ciągłość funkcji
Cześć, mam dwa proste zadania z ciągłości funkcji. Znaczy mam ich więcej, ale bardzo prosiłbym
o rozwiązanie tych dwóch przykładów w celu przeanalizowania jak to się w ogóle robi (nie
miałem tego jeszcze na ćwiczeniach).
Polecenie: Zbadaj ciągłość funkcji w dowolnym punkcie dziedziny.
I mam:
a) f(x) = 5x
3+3x
2+5x−11
| | ⎧ | x2 − 4 dla x ≠ 0 | |
| b) f(x) = | ⎩ | 0 dla x = 0 |
|
Z góry dziękuje za pomoc
7 mar 11:19
Raf131: W czym problem? Wszystkie funkcje wielomianowe są ciągłe, podobnie wykładnicze, logarytmiczne,
wymierne. Są ciągłe oczywiście w swoich dziedzinach.
b) Ciągłość funkcji badamy w tych punktach, gdzie funkcja zmienia swój wzór. Oblicz granice
jednostronne w punkcie x=0 oraz wartość funkcji dla argumentu x=0. Te trzy rzeczy muszą być
sobie równe. Taki jest warunek ciągłości funkcji.
8 mar 01:51
Janek191::

b)
8 mar 09:04