Rozkład
Klaudia: | | x3+1 | |
Rozkład na ułamki proste |
| |
| | x*(x2+x+1)2 | |
7 mar 11:19
pigor: ..., x
2+x+1>0 ∀x∊R, dlatego tak :
| x3+1 | | A | | B | | C | |
| = |
| + |
| + |
| . ...  |
| x(x2+x+1)2 | | x | | x2+x+1 | | (x2+x+1)2 | |
7 mar 11:38
Klaudia: a zamiast B nie powinno być Bx+C a zamiast C Dx+E?
7 mar 11:40
pigor: ..., masz rację, ale możesz spróbować ...

tak i tak
7 mar 11:43
Klaudia: I robię moim sposobem i nie wiem czemu wychodzi mi na końcu sprzeczność.
O to moje końcowe równania
A+B=0
2A+B+C=1
3A+B+C=0
A=1
7 mar 11:47