Układ równań - ciągi
mono: Trzy liczby tworzące ciąg arytmetyczny dają w sumie 21. Jeśli od pierwszej odejmiemy 1, od
drugiej 4, a od trzeciej 3 to otrzymamy ciąg geom. Jakie to liczby?
7 mar 08:54
prosta: (a,b,c) − ciąg arytmetyczny: (a−1,b−4,c−3) − ciąg geometryczny
| ⎧ | c−b=b−a | |
| ⎨ | a+b+c=21 |
|
| ⎩ | (b−4)2=(a−1)(c−3) | |
| ⎧ | c+a=2b | |
| ⎨ | a+b+c=21 | ⇒ 3b=21 ⇒ b=7
|
| ⎩ | (b−4)2=(a−1)(c−3) | |
7 mar 09:03
mono: | | c+a | |
a w pierwszej linijce nie powinno być b = |
| zamiast c−b=b−a  |
| | 2 | |
7 mar 09:11
prosta: po przekształceniu masz to samo
7 mar 10:02