1 | 9 | |||
W ciągu geom. o ilorazie q = | suma sześciu początkowych wyrazów to | . Oblicz a1 | ||
2 | 32 |
1−qn | ||
Sn=a1 * | ||
1−q |
9/32 * (1−q) | ||
a1= | ||
1−qn |
9/32 * 1/2 | ||
a1= | ||
1−(1/2)n |
9/64 | ||
a1= | ||
1−1/64 |
1 | 1 | 1 | 1 | 1 | ||||||
a2 = | , a3 = | , a4 = | , a5 = | , a6 = | ![]() | |||||
14 | 28 | 56 | 128 | 256 |
1 | 1 | |||
a5= | , a6= | |||
112 | 224 |
1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 9 | ||||||||
no to teraz | + | + | + | + | + | = | sprawdz to czy | |||||||
7 | 14 | 28 | 56 | 128 | 256 | 32 |
1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 9 | ||||||||
czyli ma byc | + | + | + | + | + | = | ||||||||
7 | 14 | 28 | 56 | 112 | 224 | 32 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |