Ekstrema i punkty przegiecia
ania: Wyznacz przedzialy monotonicznosci nastepujacych funkcji, podaj ich ekstrema lokalne. Nastepnie
wyznacz ich przedzialy wypuklosci i wkleslosci, oraz podaj punkty przegiecia krzywych.
f(x)= lnx +
1x
f(x)=
lnxx2 nie potrafie poprawnie ustawic, ma byc f(x)= lnx/x
2
f(x)= e
2x − 2e
x
Udaje mi sie obliczyc pierwsza pochodna, jednak mam juz problem z przyrownaniem do zera i
reszta mi nie wychodzi Prosze o pomoc!
6 mar 22:00
5-latek: np a)
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
f(x)=lnx+ |
| to f'(x)= |
| +(− |
| )= |
| − |
| |
| | x | | x | | x2 | | x | | x2 | |
| | 1 | | 1 | |
f'(x)=0 to f(x)= |
| − |
| =0 do wspolnego mianownika to f'(x)= |
| | x | | x2 | |
| | x | | 1 | | x−1 | |
|
| − |
| = |
| wyrazenie wymierne =0 gdy licznik =0 przy zalozenie x nie |
| | x2 | | x2 | | x2 | |
rowna sie 0 to x−1=0 to x=
6 mar 22:10
ania: ok, udalo mi sie, Minimum wyszlo (1,1) dziekuje

f ''(x)=
−1+2xx2
a jak policzyc w tym przykladzie wypuklosc, wkleslosc i punkty przegiecia?
6 mar 22:20
ania: i w c) pochodna wychodzi f '(x)= 2ex(ex−1)
jak to przyrownac do zera...? bo wychodza mi jakies herezje
6 mar 22:24
Janek191::

c) f(x) = e
2x − 2 e
x
więc
f'(x) = 2 e
2x − 2 e
x = 2 e
x*( e
x − 1) = 0 ⇔ e
x = 1 ⇔ x = 0 , bo e
x > 0
f " (x) = 4 e
2x − 2 e
x
f "( 0) = 4*1 − 2*1 = 2 > 0
Funkcja f ma w x
o = 0 minimum lokalne równe y
min = − 1
7 mar 07:51
Janek191::
c) cd.
Punkt przegięcia
f "(x) = 4 e2x − 2 ex = 2 ex *( 2 ex − 1) = 0 ⇔ 2 ex = 1 ⇔ ex = 0,5 ⇔
⇔ ln ex = ln 0,5 ⇔ x = ln 0,5
P = ( ln 0,5 ; f( ln 0,5 ) )
=================
Wypukłość funkcji
Dla x < ln 0,5 funkcja jest wklęsła , a dla x > ln 0,5 funkcja jest wypukła.
========================================================
7 mar 07:59