help
KACIOR: Dla jakich wartości parametru m okręgi o podanych równaniach mają dokładnie jeden punkt
wspólny: x2−4mx+y2=5m2, x2+y2=(m−1)2
6 mar 21:37
5-latek: Co oznacza x2 lub y2 ?
Zobacz na Kliknil po wiecej przykladow albo wpisz a otrzymasz
6 mar 21:40
KACIOR: x2 to oznacza x do kwadratu a y2 to y do kwadratu
6 mar 21:41
KACIOR: x2−4mx+y2=5m2 x2+y2+(m−1)2
6 mar 21:43
KACIOR: x2+y2=(m−1)2
6 mar 21:43
5-latek: No to zapisz to porzadnie .
Po drugie zadaj sobie pytanie . Kiedy dwa okregi maja jeden punkt wspolny ?
Sa dwie takie mozliwosci
po trzecie zapisz rownanie 1 okregu w postaci kanonicznej bo rownanie drugiego juz masz
6 mar 21:46
KACIOR: a mozna to policzyc jak rownanie kwadratowe
6 mar 22:04