Wzór ciągu
rtu12: W ciągu arytmetycznym a5 + a9 = −4 i a11 = 0. Podaj wzór.
6 mar 20:59
Ja: wylicz a1 i r wówczas
an=a1+(n−1)*r
6 mar 21:01
rtu12: 4r + 4r = −4
8r = −4
6 mar 21:03
Ja: 2a1+12r=−4 i a1+10r=0⇒a1=−10r
6 mar 21:07
rtu12: a różnica dobrze jest?
6 mar 21:08
rtu12: co z tym r
6 mar 21:15
6 mar 21:17
rtu12: czemu −20r+12r
6 mar 21:18
Ja: 21:07 masz układ r−ń
6 mar 21:21
rtu12: czyli a
11 − a
1 = 10r
a
1 = −5
6 mar 21:23
Eta:
a5+a9=−4 ⇒ a11 −6r+a11−2r= −4 ⇒ −8r= −4 ⇒ r= 0,5
an= a11+(n−11)*r ⇒ an=0,5n−5,5
6 mar 21:24
rtu12: @Eta, czemu a
n = a
11 + (n−11)r, a nie a
n =
a1 + (n−11)r
6 mar 21:29
Eta:
an= ak+(n−k)*r to an= a1+(n−1)*r to an= a11+(n−11)*r i.t.d.........
6 mar 21:34
rtu12: aha ok, dzięki
6 mar 21:34
Eta:
6 mar 21:35