Trygonometria
Wera: | | sin2α | | cos2α | | 1 | |
Oblicz |
| + |
| , jeśli sinαcosα = |
| , gdzie α jest kątem |
| | cosα | | sinα | | 3 | |
ostrym.
6 mar 20:51
Ja: | sin3x+cos3x | | (sinx+cosx)(sin2x−sinxcosx+cos2x) | |
| = |
| i teraz łatwiej? |
| sinxcosx | | sinxcosx | |
6 mar 20:54
Wera: Zatrzymałam się na tym, że to jest 2(sinα + cosα)
6 mar 21:05
Ja: | | (sinx+cosx)(1−sinxcosx) | |
= |
| |
| | sinxcosx | |
6 mar 21:10
5-latek: To wyjdzie co w poscie 21:5 i tak bym to zostawil
6 mar 21:21
Mila:
Dalej tak:
2*(sinα+cosα)=2a, α− kąt ostry
a
2=(sin
2α+2sinα*cosα+cos
2α)⇔
==========
6 mar 21:27