Definicja ciągu geom
rtu12: | | 3n+2 | |
Wykaż, że ciąg an = |
| jest geometryczny. |
| | 4 | |
6 mar 20:46
6 mar 21:03
rtu12: | | 27 | | 81 | | 4 | | 81 | |
ja sobie podstawiłem przykładowo a1 = |
| , a2 = |
| , r = |
| * |
| = 3, |
| | 4 | | 4 | | 27 | | 4 | |
czyli stałe r, czyli wykazałem, można tak?
6 mar 21:06
Ja: Nie,należy udowodnic dla każdego r
6 mar 21:23
6 mar 21:24
rtu12: czyli 3n+3−n−2 = 31 = 3...
6 mar 21:26
Ja: Tak!
6 mar 21:30
rtu12: no to przecież jest to samo co napisałem przedtem...
6 mar 21:30
Ja: ależ musisz wykazać dla każdego n⇒pisane wcześniej!
6 mar 21:31
5-latek: Nalezy to pokazac z definicji , tak samo jak z definji pokazujesz czy np funkcja jest rosnaca
czy malejaca czy nierosnaca lub niemalejaca
6 mar 21:34
rtu12: | | 3n+2 | |
tylko jak z ułamka |
| zrobiłeś w mianowniku 3 n+2  |
| | 4 | |
6 mar 21:34
Ja: Pominełam czwórki ponieważ się skracają − rozpisz to krok po kroku
6 mar 21:35
rtu12: nnie rozumiem
6 mar 21:38
5-latek: prosta Ja . ktora z Was to dawna
Eve ?

Dowiem sie juz niebawem
6 mar 21:38