Ciąg geometryczny
qwer: | | 3 | |
W ciągu geom a1 = 2, a suma wyrazu drugiego i trzeciego to |
| . Podaj wzór ogólny. |
| | 2 | |
6 mar 20:41
5-latek: Wzor ogolny to a
n=a
1*q
n−1
a
1 masz potrzeba do wzoru q ale
| | 3 | | 3 | |
a2+a3= |
| to 2*q+2*q2= |
| wylicz z tego q i podstaw do wzor |
| | 2 | | 2 | |
6 mar 20:47
Ja: | | 3 | |
a2+a3= |
| ⇒a1+r+a1+2r=3/2 i liczdalej |
| | 2 | |
a
n=a
1+(n−1)*r
6 mar 20:47
Ja: ups geom a ja arytm Przepraszam
6 mar 20:48
5-latek: Ma byc geometryczny a nie arytmetyczny
6 mar 20:48
rtu12: @Ja ,nie mogę skorzystać z twojego wzoru bo to jest geometryczny
| | 6 | | 1 | |
@5−latek, wyszło mi − |
| lub |
| , co dalej, ujemny odrzucić? |
| | 4 | | 2 | |
6 mar 20:50
5-latek: Oczywiscie ze nie odrzucic
| | 3 | |
Beda dwa wzory jeden to an=2*(− |
| )n−1 a drugi napisz Ty |
| | 2 | |
6 mar 20:55
rtu12: | | 1 | |
an = 2* |
| n−1 |
| | 2 | |
6 mar 21:01
5-latek: Czemu pytasz ? Oczywiscie ze tak
6 mar 21:02
rtu12: to chyba można skrócić nie
6 mar 21:03
Ja: Yes
6 mar 21:04
rtu12: | | 1 | | 3 | |
an = 4* |
| n lub an = − |
| n * −3 |
| | 2 | | 2 | |
6 mar 21:07