Znajdź sumę wszystkich liczb nieparzystych od 1 do 150 wlacznie
qwer: Znajdź sumę wszystkich liczb nieparzystych od 1 do 150 wlacznie.
6 mar 20:39
Benny: skorzystaj z ciagu arytmetycznego r=2 a1=1 an=149
6 mar 20:43
qwer: bo właśnie miałem dylemat czy 150 też liczyć, ale przecież 150 jest parzysta...
6 mar 20:44
rtu12: w necie ktoś obliczył ze 150 włącznie, to chyba źle
6 mar 21:09
Ja: Oczywiście
6 mar 21:11
5-latek: 150 jest livzba parzysta bo mozna ja zapisac w postaci 2n gdzie n∊N czyli 150=2*75
6 mar 21:12
prosta: 150 włącznie ...he,he...niezła podpucha dla sumy nieparzystych
6 mar 21:13