zadanie za 1 punkt zadanie maturalne
Zad1: w prostokącie przekątne o długosci 12 przecinaja sie pod katem 75 wówczas pole tego prostokąta
jest równe ?
6 mar 20:18
5-latek:

a
6 mar 20:25
Mila:
Czy to zadanie otwarte, czy zamknięte?. Podejrzewam zamknięte.
6 mar 20:34
5-latek: Poprawka . Nie 115 tylko 105 stopni oczywiscie
6 mar 20:35
5-latek: Dobry wieczor
Milu 
Pozdrawiam
6 mar 20:36
Zad1: zamkniete ; tylko zadna odpowiedz mi nie wychodzi .... mi cos 75 wychodzi (√6−√2)/4
6 mar 20:46
Zad1: a=√72−18(√6−√2
b=√72+18(√6−√2
6 mar 20:48
prosta: a gotowy wzór na pole ..z przekątnymi
6 mar 20:49
Zad1: P=36√2+√3
6 mar 20:49
prosta: sin 75 o = sin(30o+45o)=sin30ocos45o+sin45ocos30o
6 mar 20:51
prosta: P=12*12sin75o
6 mar 20:51
Zad1: sin30cos45−sin30sin45
6 mar 20:52
Zad1: a sorki ja mowie o cos 75
6 mar 20:53
prosta: przemnożona przez 0,5
6 mar 20:53
prosta: P=18(√2+√6)
6 mar 20:55
Zad1: odpowiedzi to A.18(√3+2) B.18√3(√2+1) C. 18(√2+√3) D. 18√2(1+√3)
6 mar 20:57
prosta: odp.D
6 mar 20:57
Zad1: czyli jaki jest ten wzór P=(ddsin alfa)/2 ?
6 mar 20:59
Mila:
| | √6+√2 | |
1) sin (75o)= |
| licz wg rozpiski prostej z godziny 20:51. |
| | 4 | |
| | 1 | | √6+√2 | |
2) P▭=4*[ |
| *62sin(75o)]=2*36* |
| ⇔ |
| | 2 | | 4 | |
P
▭=18*(
√6+
√2) =18*(
√3*2+
√2)=18*(
√3*
√2+
√2) wyłączam
√2
=18*
√2*(
√3+1)
Odp. D
6 mar 21:06
prosta: w tablicach jest wzór na pole równoległoboku z przekątnymi i sinusem kąta :
dla prostokąta wychodzi:
6 mar 21:10
Zad1: dzieki
6 mar 21:11