matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
proszę o rozwiązanie
Michał:
stożek i walec mają równe tworzące , równe pola powierzchni bocznych i równe objętości
1
Udowodnij że cosinus kąta rozwarcia stożka jest równy
8
6 mar 19:33
Qulka:
L=H πrL = 2πRH więc r=2R
πr
2
h
= πR
2
H stąd h=3/4 L więc r=
√
7
/4 L
3
zatem przekrój stożka to trójkąt o bolach L,L,
√
7
L/2 z twierdzenia cosinusów
7L
2
=2L
2
−2L
2
cosα
4
7
2cosα=2−
4
zatem cosα=1/8
6 mar 23:17
Michał:
dziękuję bardzo
6 mar 23:39