matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Dowód przestrzeń całkowalna z kwadratem
Ada:
suma 2 funkcji całkowalnych z kwadratem, jest całkowalna z kwadratem ∫dx f(x) <
∞
∫dx g(x) <
∞
Sumując nierówności: ∫dx f(x) + ∫dx g(x) <
∞
+
∞
=
∞
L = ∫dx f(x) + ∫dx g(x) = ∫ dx [f(x) + g(x)]
6 mar 18:45