Jak w tekście
Michał: Oblicz dla jakich wartości parametru m prost l o równaniu 2x−3y+m=0 ma punkt wspólny z
odcinkiem AB, gdy A(0,−1), B(1,1)
Tyle j zrobiłem.
| | 2 | | 2 | |
Policzyłem y= |
| x + |
| m |
| | 3 | | 3 | |
wzór prostej AB=2x−1
Rozwiązaniem jest przedział <−3,1> i tu pojawia się moje pytanie dlaczego powstaje taki
przedział ?
Czy istnieją jakieś założenia do tego zadania ?
Ja uznałem wartość m=−3 i m=1 tak jakby wartościami skrajnymi, a wynik ten pokrywa się z
odpowiedzią. Moje rozumowanie jest dobre, czy złe ? Bo nie jestem pewien tego.
6 mar 18:22
Tadeusz:
już równanie prostej do postaci kierunkowej przekształciłeś z błędem
6 mar 19:10
Mila:

1)
2x−3y+m=0 ⇔3y=2x+m
2) prosta AB:
y=2x−1
3) punkt przecięcia prostych:
4x=m+3
0≤m+3≤4 /−3
−3≤m≤1
6 mar 19:11
Saizou :
| | 2 | | 1 | |
l:2x−3y+m=0⇒y= |
| x+ |
| m |
| | 3 | | 3 | |
piszemy równanie prostej AB
szukamy punktów przecięcia z prostą l i na koniec stosujemy fakt że ten punkt przecięcia ma
leżeć na odcinku AB
6 mar 19:14
Tadeusz:

o prostej 2x−3y+m=0 wiesz, że ma współczynnik kierunkowy a=2/3
Narysowałem Ci kilka prostych o takim współczynniku mających różne b
Masz wybrać skrajne, które jeszcze mają punkt wspólny z odcinkiem
6 mar 19:19