matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Objętość ostrosłupa ABCD.
kleszcz:
Podstawą ostrosłupa ABCD jest trójkąt ABC. Krawędź AD jest wysokością ostrosłupa (zobacz rysunek). Oblicz objętość ostrosłupa ABCD, jeśli wiadomo, że AD = 12, BC = 6, BD = CD = 13.
https://www.google.pl/search?q=Podstaw%C4%85+ostros%C5%82upa+ABCS+jest+tr%C3%B3jk%C4%85t+ABC.+Kraw%C4%99d%C5%BA+AD+jest+wysoko%C5%9Bci%C4%85+ostros%C5%82upa+%28zobacz+rysunek%29.&biw=1366&bih=611&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=adP5VMKBNoL1Urefg_gB&ved=0CAYQ_AUoAQ#imgrc=pvsaNOBQLG5x8M%253A%3BjBzYrYXCXkaONM%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.matemaks.pl%252Fgrafika%252Fmatura05052010%252Fzadanie32.gif%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.matemaks.pl%252Fplaylista-ostroslupy.html%3B188%3B225
W narysowanej podstawie: x=5(z Pitagorasa). z=5(z Pitagorasa). małe kropki to kąty proste. bok oznaczony strzałką − 6. I teraz mamy trzy boki: x=5 z=5 n=6 L=5+5+6=16. połowa obwodu − 8. P
p
=
√
8(8−5)(8−5)(8−6)
=
√
144
=12 V=
12*12
3
=48
? Dobrze jest wszystko?
6 mar 17:39
Mila:
Dobrze.
6 mar 18:50
kleszcz:
ok, dzięki Mila.
6 mar 20:23
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick