oceń prawdziwosc
camte: (a+b)3 − (a3 − b3) = 3ab(a+b)
Mam okreslic czy to jest prawda czy nie. Rozpisuję to ale ostatecznie wychodzi mi coś takiego
3a2b + 3ab2 + 2b3
6 mar 17:36
Saizou : a na pewno dobrze przepisałeś? może miało być
(a+b)3−(a3+b3)=3ab(a+b)
6 mar 17:42
camte: na sto procent dorbze. w odp jest prawda
6 mar 17:45
Saizou :
to na 100% odpowiedź jest zła xd
6 mar 17:48
camte: no to w sumie mnie uspokoiłeś. już myśalałam ze ze mną coś nie tak.
A jeszcze mam takkie zadanie.
Jeśli x+y=2 i x2 + y2=6 to xy=−1
Próbuję to jakos zrobic. ale nie bardzo mi to idzie.
6 mar 17:51
Odpowiedzi na debilne pytania: a jak próbujesz?
bo może dobrze
6 mar 17:57
Saizou :
zauważ że
(x+y)2=x2+2xy+y2
6 mar 17:58
camte: wyznaczałam sobie np y i podstawiałam do tego drugiego równania.
6 mar 18:03
Mila:
Jeśli x+y=2 i x2 + y2=6 to xy=−1
(x+y)2=4⇔
x2+2xy+y2=4⇔
6+2xy=4
dokończ
6 mar 20:39
camte: a mógłby mi ktos napisac czym jest sens liczbowy?
7 mar 11:27
Mila:
To oznacza, że możesz wykonać podane działanie.
1)
√9=3 możesz wykonać.
√−9 nie ma sensu w zbiorze liczb rzeczywistych
| 8 | |
| działanie niewykonalne. |
| 0 | |
7 mar 16:54