geometria- proszę o sprawdzenie
Karolina: Proszę o sprawdzenie mojego toku rozumowania:
treść zadania:
Kąt przy podstawie trójkąta równoramiennego wynosi 75 stopni, a obwód 20cm. Muszę obliczyć jego
pole.
Zauważam, że kąt wierzchołkowy ma miarę 30 stopni i czy teraz mogę wykorzystać sin30 stopni do
wyliczenia dlugosci bokow? czy mozna go wykorzystywac tylko w trojkacie prostokatnym?
6 mar 17:24
Karolina: Tak samo mamy wzor na pole trojkata P=12*a*b*sinγ czyli kąt nie musi być prosty? Czy źle
rozumuję?
6 mar 17:39
Karolina: Wynik mi wychodzi z różnicą około 0,2.. i nie wiem czy to przypadek...
6 mar 17:40
kleszcz: Jak sobie dorysujesz wysokość to masz dwa trójkąty prostokątne po 15 stopni i teraz możesz
wykorzystać. Tylko nie masz długości boków, kurde sam szczerze mówiąc nie wiem o co chodzi,
może podstaw pod wzór Herona połowę obwodu i wylicz pozostałe wartości tylko nie wiem czy tak
można je wyliczyć bo w życiu czegoś takiego nie robiłem

.
6 mar 17:47
PW: W każdym, ale nie tak bezpośrednio jak w prostokątnym.
Tu można np. zastosować twierdzenie cosinusów. Podstawa długości a, ramiona kąta b.
a = 20−2b (z treści zadania)
a
2 = b
2 + b
2 − 2·b·bcos30° (twierdzenie cosinusów)
| √3 | |
(2(10−b))2 = 2b2(1− |
| ) |
| 2 | |
− rozwiązać równanie kwadratowe.
Mając b łatwo policzymy pole S według wzoru:
6 mar 17:49
Karolina: Dziękuję Wam bardzo za odpowiedzi

Zastanawiam się tylko, ponieważ to jest zadanie podstawy
i nie ma w podręczniku nic o twierdzeniu cosinusów

trochę mnie martwi, czy mogłoby się
znaleźć takie zadanie na maturze podstawowej z matmy, a np. widziałam taki sposób, że ktoś
zamiast liczyć do kąta 75stopni podzielił go sobie na 45stopni i 30stopni tez tak mozna?
Przy okazji chciałam się jeszcze zapytać o jedną rzecz:
mianowicie umiem sprawdzać, czy ciąg jest rosnący, stały czy malejący, ale czy da radę
sprawdzić czy jest nierosnący albo niemalejący?
6 mar 18:09
Karolina: A jeszcze chciałam dopytać, ponieważ napisałeś: nie tak bezpośrednio jak w prostokątnym, czyli
dlaczego w sumie można stosować wzor na pole trójkąta P=
12*a*b*sinγ dla każdego trójkąta?
6 mar 18:12
PW:

Jeżeli podzielisz trójkąt na trzy mniejsze − tak żeby kąt 75° był podzielony na 60° i 15°, to
wszystkie trzy odcinki wewnątrz trójkąta będą przystające (tworzą się trzy trójkąty
równoramienne o ramionach długości a). Stosując trzy razy ten wzór na pole trójkąta otrzymamy
(1) S = a
2sin60° + 2·a
2sin120°
− dostaniemy wzór na pole dużego trójkąta zależny tylko od a.
Stosując jeszcze raz wzór na pole dużego trójkata − tym razem o ramionach b i kacie miedzy nimi
30°otrzymamy
(2) S = b
2sin30°
− wzór zależny tylko od b.
Porównanie (1) i (2) pozwoli znaleźć związek między a i b, drugi związek mamy w treści zadania:
a+2b = 20.
W ten sposób wyliczymy z układu równań a i b (potrzebna nam jest tylko jedna z tych liczb, np.
b, żeby ją podstawić do wzoru (2)).
6 mar 19:48