planimetria
nick: Miary kątów trójkąta są w stosunku 1:2:3. Obwód koła opisanego na tym trójkącie jest równy
12pi. Oblicz pole tego trojkata
6 mar 16:31
Janek191::

α + 2α + 3α = 180
o
6α = 180
o
α = 30
o
2α = 60
o
3α = 90
o
Trójkąt jest prostokątny .
L = 2π*r = 12π ⇒ r = 6
c = 2 r = 12
a = 0,5* c = 0,5*12 = 6
Pole Δα
P = 0,5 a*b = 0,5 *6*6
√3 = 18
√3
==========================
6 mar 17:15
pigor: ..., z warunków zadania
α+2α+3α= 6α=180
o ⇒ (30
o, 60
o, 90
o) − Δ prostokątny − ekierka,
więc
a<a√3<2a − długości
boków tego Δ i a+2a+a
√3= 12π ⇒
⇒ a(3+
√3)=12π /*(3−
√3) ⇔ a(9−3)=12π(3−
√3) /:6 ⇔
⇔
a=2(3−√3) ⇒
PΔ= 12a*a√3=
12*4(3−
√3)
2√3=2
√3 (9−6
√3+3)=
=2
√3(12−6
√3)= 12
√3(2−
√3)=
2(2√3−3) − szukane pole Δ.
6 mar 17:18
Janek191::
@Pigor
Obwód koła opisanego na Δ
6 mar 17:23
pigor: ..., przepraszam zgubiłem po drodze π , , a więc coś, co mogłoby mi
się zdarzyć na maturze, zapytam więc, czy tylko
1 punkt by mi zabrali
6 mar 17:24
pigor: ..., o

, a nawet widzę więcej, bo
nie ten obwód policzyłem; czas odpocząć
6 mar 17:26