Udowodnij
mikejjla: | | x + y | |
Udowodnij, że dla x>0 i y>0, |
| = 2√xy |
| | 2 | |
6 mar 16:24
mikejjla: | | x+y | |
sorry, źle napisałam, ma być tak: |
| > √xy |
| | 2 | |
6 mar 16:26
Benny: (x+y)/2 > √xy
x+y > 2{xy}
obustronnie podnosimy do kwadratu i zostawiamy wartość spod pierwiastka bez modułu ponieważ x i
y są większe od 0
x2 + 2xy + y2 > 4xy
x2 − 2xy +y2 >0
(x−y)2 > 0
6 mar 16:33
mikejjla: no właśnie też tak zrobiłam, ale zastanawiam się czy jakby czasem x=y=np. 2 to wtedy
(2−2)2=0, więc wtedy wyszłaby sprzeczność, co o tym myślisz?
6 mar 16:39
6 mar 16:52
mikejjla: też tak myślałam, dodam, że miałam taki przykład na sprawdzianie i nawet miałam się zapytać czy
czasem nie ma tutaj błędu, ale wolałam nie ryzykować
6 mar 16:54