PW: Rozumiem, że
f(x) = (m−1)x
2 + 3mx + (4+m),
wtedy Δ = 9m
2 − 4(m−1)(2m+4) = 9m
2 − 8m
2 − 8m + 16 = m
2 − 8m + 16 = (m−4)
2.
Nie ma potrzeby odrzucania m = 4, przecież istnienie minimum nie zależy od Δ.
| | −(m−4)2 | |
(1) fmin = |
| |
| | 4(m−1) | |
f
min < 0 ⇔ m ≠ 4 ⋀ m − 1 > 0 ⇔ m∊(1, 4)∪(4,
∞) − odpowiedź z książki jest poprawna.
Licznik w (1) nie może być zerem (stąd − ale dopiero teraz − warunek m ≠ 4), dla pozostałych m
licznik jest ujemny, a więc znak f
min zależy tylko od mianownika − dodatni mianownik już
wcześniej został założony jako warunek, by współczynnik przy x
2 był dodatni.