Prosta prostopadła do prostej o równaniu 2x – y = 5 ma równanie :
sasd: Prosta prostopadła do prostej o równaniu 2x – y = 5 ma równanie :
6 mar 16:07
pigor: ..., powiem więcej :
ma całą rodzinę (pęk) równań postaci
x+2y=c, gdzie c∊R.
6 mar 16:18
sasd: konkretnie
C: y= 2x+6
D: y= 2x−1
6 mar 16:28
pigor: ..., radzę poczytać na ten temat, to sam sobie
odpowiesz na co najmniej 2 sposoby, ja podaję swój
ulubiony, ale dla 99% uczniów i ich N−li jest inny ...
A, bo y= −
12x+6 /*2 ⇔ 2y= −x+12 ⇔
x+2y= 12 .
6 mar 16:58