W dwukrotnym rzucie kostką do gry prawdopodobieństwo tego, że suma oczek będzie
Senegal: W dwukrotnym rzucie kostką do gry prawdopodobieństwo tego, że suma oczek będzie równa 7 wynosi
6 mar 16:06
star: dwa rzuty czyli Ω= 6x6 = 36
A, znajdujesz w metodzie drzewkowej,czyli masz 6 przypadkow w pierwszym rzucie, w drugim rzucie
musi dobrac liczby tak aby suma oczek była równa 7. jest to możliwe tylko wtedy gdy w drugim
rzucie wylosujesz takie liczby : 6 dla 1, 5 dla 2, 4 dla 3, 3dla 5, 2 dla 5 i 1dla 6. masz
takich liczb 6.
Oznacz to że P(A) = 6/36 = 1/6
6 mar 16:21