Rozwiązaniami równania 8x2 + 8x -6 =0 są liczby
Karol: Rozwiązaniami równania 8x2 + 8x −6 =0 są liczby
6 mar 16:05
kyrtap: znasz wzór na Δ
6 mar 16:08
kleszcz: Δ
x
1 x
2 v x
0 v Δ<0.
Dziękuję po zadaniu.
6 mar 18:03
5-latek: A czemu liczycie Δ?
Ja to widze tak 16+8x−6=0 to 8x=−16+6 to .... dalej Ty
6 mar 19:33
Janek191::
Powinno być
8 x2 + 8 x − 6 = 0 / : 2
4 x2 + 4 x − 3 = 0
( 2 x + 1)2 − 1 − 3 = 0
( 2 x + 1)2 = 4
2 x + 1 = 2 lub 2 x + 1 = − 2
2 x = 1 lub 2 x = − 3
x = 0,5 lub x = − 1,5
===================
7 mar 08:12