asymptoty
GosiA: Zbadać czy istnieją asymptoty : pionowe poziome i ukośne
f(x) = e (−2xlnx) −2x lnx jest do potęgi
6 mar 14:50
Magik: Określ dziedzinę najpierw,to chyba potrafisz
6 mar 14:58
GosiA: tak, chciałam tylko zeby ktos to przeliczył, bo mialam takie zadanie na egzaminie i nie iwiem
czy dobrze napisałam
(0; +
∞)
pionowa : lim (−−−>0+) e
−2xln =
wyszedł symbol nieoznaczony i de`hospitalem liczyłam i wyszło mi e
0 czyli 1 => brak asymptoty
pionowej )
i analogicznie pozioma
lim(x−−>+
∞) ....
i ukośna
wyszło mi ze nie ma zadnej ale prosze o sprawdzenie
z góry dzieki
6 mar 15:07
J:
coś z pionową Ci chyba nie poszło ... limx→0 = + ∞ i minimum w punkcie x = e
6 mar 15:14
J:
sorry .. pomyłka
6 mar 15:17
GosiA: okk

czyli nie ma w ogole asymptot ?
6 mar 15:18
GosiA: (prosze powiedz tak!

)
6 mar 15:18
J:
ma minimum w x = e , więc jedynie ukośna
6 mar 15:19