Funkcje. Proszę o pomoc
Tomasz: Witam. Nie rozumiem tego zadanka. Nie wiem co zrobić z " a ".
Na rysunku przedstawiono wykres funkcji f(x) = 2x+a. Funkcja ta przyjmuje wartość 64 dla
argumentu:
A.4
B.6
C.8
D.10
Mógłby ktoś to rozwiązać ?
(rysunku wkleić nie mogę, ponieważ opcja rysuje wyświetla komunikat o błędzie "więcej niż jedna
zmienna niezależna")
6 mar 13:39
J:
a widać , w jakim punkcie przecina oś OY ?
6 mar 13:41
Tomasz: mniej więcej w 1/4 odległości między 0, a 1. Nie jest to dokładnie zaznaczone, a rysunek w
zadaniu jest mały, ale wydaje mi się, że przecina oś OY w 1/4
6 mar 13:44
J:
| | 1 | | 1 | |
mamy: f(x) = 2x*2a oraz f(0) = |
| , czyli: |
| = 20*2a = 2a |
| | 4 | | 4 | |
| 1 | |
| = 2a ⇔ 2−2 = 2a ⇔ a = − 2 |
| 4 | |
6 mar 13:46
J:
odp C)
6 mar 13:48
Tomasz: Dziękuje za odpowiedź.
Zatem prawidłową odpowiedzią będzie C, tak ?
6 mar 13:51
J:
rozwiązanie: 64 = 2x−2 ⇔ 26 = 2x−2 ⇔ 6 = x − 2 ⇔ x = 8
6 mar 13:52