Prawdopodobieństwo
fdsf: Witam
Mam problem z pewnym zadankiem o treści:
Niech A, B będą zdarzeniami losowymi zawartymi w Ω. Wykaż, że jeżeli P(AnB)=P(A)*P(B), to
P(AnB')=P(A)*P(B')
Nie wiem jak to zacząć czy mam z pierwszego i drugiego wyliczyć P(A) przyrownac do siebie i co
dalej ? Proszę o pomoc !
6 mar 13:16
fdsf: bump
6 mar 14:14
Jacek: P(AnB)=P(A)*P(B)=P(A)*(1−P(B'))=P(A)−P(A)*P(B')=P(A)−P(AnB')
P(AnB')=P(A)−P(AnB)=P(A)−P(A)*P(B)=P(A)(1−P(B))=P(A)*P(B')
6 mar 14:17
Jacek: Sorry chyba się pospieszyłem, bo wykorzystałem założenie P(A)*P(B')=P(AnB'). To jednak będzie
inaczej trzeba
6 mar 14:19
prosta: P(A)=P(A∩B)+P(A∩B')
P(A)=P(A)P(B)+P(A∩B')
P(A∩B')=P(A)−P(A)P(B)
P(A∩B')=P(A)(1−P(B))
P(A∩B')=P(A)P(B')
6 mar 15:05