pochodne 1-rzędu po x i y
mr: witam, nie mam pomysłu jak zliczyć takie pochodne:
6 mar 12:26
jakubs: po x, y traktujesz jako stałą, czyli pochodna logarytmu
po y, x jako stała, czyli pochodna iloczynu
6 mar 12:28
J:
po x , traktuj y jako stałą
po y , traktuj x jako stała
6 mar 12:28
J:
| | y | | x | | 1 | | y | |
fy = ln |
| + y* |
| * |
| = ln |
| |
| | x | | y | | x | | x | |
6 mar 12:38
mr: jesteś pewien ?
robiłem krok po kroku, moje wyniki:
6 mar 12:54
J:
pirwsza − potwierdzam moją
druga tak, jak Twoja ( zjadłem 1 )
6 mar 13:00
J:
| | x | | 1 | |
popatrz 12:38 ... nie wpisałem jedynki na końcu : y* |
| * |
| = 1 |
| | y | | x | |
6 mar 13:03
Qulka:
| | 1 | | x | | 1 | | y | |
fx = y• |
| •y•(−1)•x−2 =y• |
| •y•(−1)• |
| = − |
| |
| | y/x | | y | | x2 | | x | |
6 mar 13:05
J:
| | y | | 1 | | y2x | |
pierwsza: y − stała fx = y*[ln( |
| )]' = y* |
| *y = |
| = xy |
| | x | | | | y | |
6 mar 13:08
J:
racja ... mój błąd
6 mar 13:10
mr: @J:
tak, teraz widzę. popatrzyłem jedynie na Twój wynik
fx:
podobnie jak Qulka
z samego początku miałem problem z logarytmem,
dziękuję za pomoc
6 mar 13:10
Qulka: pochodna z 1/x inaczej x−1 to jest −1x−2
6 mar 13:11
Qulka:
6 mar 13:12
Odpowiedzi na debilne pytania: to było wczoraj wałkowane kilka razy
ludzie tu w ogóle nie korzystaja z arche

6 mar 13:12
Odpowiedzi na debilne pytania: mozna się powielić na śmierć..
6 mar 13:13