oblicz
całeczka: witam,
mam do policzenia całkę z : x2e−2x dx
całkuję przez części, podstawiam u i v .. jednak potem zapętlam się bo cały czas wychodzi mi
−1/2e−2x ..
6 mar 09:41
J:
a co podstawiasz , za co ?
6 mar 09:49
całeczka: u=x2 <−− obliczam u'
v'=e−2x <−− za −2x podstawiam t i obliczam, że v=−1/2e−2x ..
6 mar 09:54
J:
u = x
2 u' = 2x
| | 1 | | 1 | | 1 | |
... = − |
| e−2x*x2 − ∫2x*(− |
| )e−2xdx = − |
| e−2x*x2 + ∫xe−2xdx |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
i ponownnie podstawienie :
u = x u' = 1
6 mar 09:56
całeczka: potem muszę obliczyć całkę z xe−2x i to jest −1/2xe−2x+1/2 całka e−2x ..
6 mar 09:56
całeczka: właśnie też mam ten punkt z ponownym podstawieniem, dokładnie tak
6 mar 09:57
całeczka: dobrze mi wyszło, dzięki
6 mar 09:58
J:
| | 1 | |
no to w czym problem .... liczysz: ∫xe−2x = − |
| e−2x*x − ∫e−2xdx |
| | 2 | |
6 mar 10:00