Pole przez całkę
mg: Witam,
zadanie: Oblicz pole figury ograniczonej przez y=√x ; y=1/x ; y=2
narysowałem wykres, pole oznaczyłem pod prostą y=2, z dołu ograniczone przez pozostałe funkcje
wyliczyłem punkty przecięcia, x=4 ; x=1/2
całka oznaczona od 4 do 1/2 z ∫(2 −1/x)dx ?
6 mar 06:39
Draghan:

Musisz policzyć sumę dwóch całek, całkę dla figury A + całkę dla figury B.
| | 1 | |
Musisz jeszcze policzyć przecięcie funkcji y = √x i y = |
| , to jest na rysunku punkt |
| | x | |
x
a.
6 mar 07:02
mg: Teraz rozumiem, trzeba policzyć osobno pola
xa=1
Pa = całka od 1 do 1/2 z ∫(2−(1/x))dx
∫[2−(1/x)]dx = 2x − lnx +c
po podstawieniu wynik ~3.69
Pb = całka od 4 do 1 z ∫(2−√x)dx
∫(2−√x)dx = 2x − (1/3)* x(3/2) +c
po podstawieniu wynik 11/3
p= ~7.36
zgadza się ?
6 mar 08:01
mg: * Pa
pomyliłem znaki, Pa=0.31
p= ~3.98
6 mar 08:04
J:
zapisałeś granice całkowania odwrotnnie , nie wiem czy przynajmniej dobrze liczysz
P
B <1,4>
6 mar 08:30
mg: podstawiam poprawnie
6 mar 08:54
J:
| | 1 | | 2 | |
w drugiej całce masz |
| ... ma być: |
| |
| | 3 | | 3 | |
6 mar 09:02
mg: masz rację.
wtedy drugie pole wychodzi 4/3, suma pól ~1.64
6 mar 09:10