calka
Kris: Oblicz pole powierzchni figury ograniczona krzywymi
y = (x+1)2, x=sin(pi*y) i y = 0 (0 ≤ y ≤ 1)
Jak sie za to zabrac ? Wyznaczyc z y = (x+1)2 x i całkować po y ?
6 mar 00:47
Qulka: albo z sin wyliczyc y
6 mar 01:03
Kris: no dobra to przyjmuje −0,5 ≤ y ≤ 0,5 tak
6 mar 01:21
Kris: a nie co ja mowie... wychodzi y = arcsin(x)/pi i x nalezy od <−1, 1>
6 mar 01:23
Kris: | | 1 | | 1 | |
czyli y nalezy do <− |
| , |
| > |
| | 2 | | 2 | |
6 mar 01:24
Kris: najgorsze jest to ze nie widze tego obszaru ograniczonego przez te krzywe po wpisaniu do
wolframa
6 mar 01:29
6 mar 02:13
Qulka: nie
masz ograniczenie (0 ≤ y ≤ 1)
6 mar 12:59
Qulka: to będzie pod pierwszym brzuszkiem sinusa i nad pierwiastkiem

bo na obrazku twoje x to y z
zadania
6 mar 13:00
Kris: Ok chyba juz rozumiem Qulka, ten wykres bedzie wygladac tak
http://s2.ifotos.pl/img/zzzjpg_wnnaaxq.jpg i trzeba dodac teraz calke od
−1 do 0 z funkcji (x+1)
2 oraz calke od 0 do 1 z funkcji sinπy, czyli w tym drugim przypadku
calkuje po y. Wrzuce jutro obliczenia bo dzisiaj jestem padniety

zgadza sie moje
rozumowanie ?
6 mar 22:57
Qulka: i co zrobić żeby zobaczyć jak mi nie wyświetla ostatniego postu
6 mar 22:59
Kris: i trzeba dodac teraz calke od −1 do 0 z funkcji (x+1)2 oraz calke od 0 do 1 z funkcji sinπy,
czyli w tym drugim przypadku calkuje po y. Wrzuce jutro obliczenia bo dzisiaj jestem padniety
zgadza sie moje rozumowanie ?
6 mar 23:00
Qulka: trochę się zastanawiam nad róźnowartościowością której się nie bardzo dało tu zachować
6 mar 23:02
Qulka: latwiej Ci będzie policzyć ten obszar ale z tamtego rysunku
6 mar 23:03
Qulka: czyli
od 0 do 1 z sin(pix)−(√x−1)
6 mar 23:05
Kris: No niby tak tylko ze tam tez musze po y całkować, bo tak naprawde x i y na osi trzeba zamienic,
chyba tak zrobie
6 mar 23:07
Qulka: czy napiszesz x czy y nie ma znaczenia .. chodzi o to żeby funkcja była funkcją
6 mar 23:19
Kris: Zastanawia mnie czy to nie jest tak ze chodzi dokladnie o te krzywe, bez mozliwosci
modyfikacji..
6 mar 23:36
Qulka: musisz jedna przerobić

ale łatwiej tę kwadratową..nie robi takich ograniczeń, bo wiesz
które ramię masz wybrać
6 mar 23:38