wyznacz wartości parametru m
nono: | | 12 | |
Naszkicuj wykres f(x)= |
| −3 (sam x jest w module). Wyznacz wartości parametru m, |
| | x+ 2 | |
dla których równanie f(x)=m
2 ma dwa rozwiązania.
Zrobiłam pierwszą część polecenia i nie wiem jak dalej.
Proszę o w miarę szybką odpowiedź.
5 mar 23:07
Mila:
| | 12 | |
f(x)= |
| −3 taki wzór? |
| | |x|+2 | |
5 mar 23:37
nono: tak
5 mar 23:40
Qulka:

m∊(−
√3;
√3
5 mar 23:45
Mila:

1) rysujesz wykres
2) Odbijasz względem OY tylko część wykresu leżąco po prawej stronie OY, to co z lewej
pomijasz.
W zasadzie najlepiej byłoby narysować wykres g(x) dla x≥0
Zrobię to w drugim wpisie, abys lepiej zrozumiała.
5 mar 23:47
Mila:
| | 12 | | 12 | |
g(x)= |
| −3→SOY dla x≥0⇒f(x)= |
| −3 |
| | x+2 | | |x|+2 | |
Dwa rozwiązania dla m
2∊(−3, 3)⇔
(m
2>−3 spełnione dla każdego m∊R) i m
2<3⇔ (m−
√3)*(m+
√3)<0⇔
m∊(−
√3,
√3)
5 mar 23:58