| 10 | 5 | 16 | ||||
x2+y2− | x+1=0 ⇔ o: (x− | )2+y2= | ||||
| 3 | 3 | 9 |
P = ( x ; y)
A = ( − 1; 0) B = ( 1 ; 0)
I AP I = √( x + 1)2 + ( y − 0)2 = √ x2 + 2 x + 1 + y2
I BP I = √( x − 1)2 + ( y − 0)2 = √ x2 − 2 x + 1 + y2
więc
I AP I = 2 I BP I
zapiszemy
√ x2 + 2 x + 1 + y2 = 2*√ x2 − 2 x + 1 + y2 ; podnosimy do kwadratu
x2 + 2 x + 1 + y2 = 4 x2 − 8 x + 4 + 4 y2
3 x2 − 10 x + 3 y2 + 3 = 0 / : 3
| 10 | ||
x2 − | x + y2 + 1 = 0 | |
| 3 |
| 5 | 25 | |||
( x − | )2 − | + ( y − 0)2 = − 1 | ||
| 3 | 9 |
| 5 | 16 | |||
( x − | )2 + ( y − 0)2 = | |||
| 3 | 9 |
| 5 | 4 | |||
Jest to równanie okręgu o środku S = ( | ; 0) i r = | |||
| 3 | 3 |