GEOMETRIA ANALITYCZNA
zosia: Proszę o pomoc w zadaniu:Wierzchołek C trójkąta ABC jest punktem przecięcia się prostych o
równaniach y=x+2 i y=−2x+14,a wierzchołki A i B są punktami przecięcia się tych prostych z
osią OX.Oblicz pole i obwód trójkąta ABC
28 lis 12:07
xor:

m: y = x+2
n: 2x+14
C: x+2=2x+14
−x=12
x=−12
C=(−12,−10)
A: 0=x+2
x=−2
A=(−2,0)
B: 0=2x+14
x=−7
B=(−7,0)
Wystarczy teraz obliczyć |AB| + |BC| + |CA| i odległość punktu C od prostej y=0 (czyli h na
rysunku).
28 lis 13:00
kaz: y=x+2
y=−2x+14 rozwiązując ten układ równań otrzymujemy
C(4,6)
punkt A jest rozwiązaniem układu
y=x+2
y=0
A(−2,0)
punkt B
y=−2x+14
y=0
B(7,0)
28 lis 13:00
kaz: xor coś Ci nie wyszło
28 lis 13:04
marta: kaz a moze mi pomozesz? bede bardzo wdzieczna
28 lis 13:12
zosia: dziękuję
29 lis 17:17