Znajdź Wzór ogólny funkcji f.
ninaxx: Ma ktoś jakieś propozycje jak to rozwiązać

1. Funkcja f jest wielomianem stopnia trzeciego. Wiedząc że f(0)=0 i f ' (−1)=0 i
f '(
73)=0 oraz że równanie stycznej do wykresu funkcji f w punkcie o odciętej x
0 =1 ma
postać y=2,16x. Znajdź Wzór ogólny funkcji f.
5 mar 21:28
ninaxx: czy tutaj naprawdę nie ma nikogo kto mógłby mi jakkolwiek z tym pomóc?
5 mar 21:51
Tadeusz:
f(x)=ax3+bx2+cx+d
Skoro f(0)=0 to d=0 zatem Twoja f(x)=ax3+bx2+cx
f'(x)=3ax2+2bx+c
podstawiaj
f'(−1)=0
f'(7/3)=0
5 mar 22:01
Tadeusz:
oczywiście trzecie równanie to
f'(1)=2,16
5 mar 22:07